Het consumeren van natuurlijke paddenstoelen supplementen wint aan populariteit, en de Lion's Mane paddenstoel is daarop geen uitzondering. Maar hoe veilig is deze exotische paddenstoel eigenlijk?

In deze blog ontrafelen we de feiten over de veiligheid en mogelijke bijwerkingen van de Lion's Mane, gebaseerd op wetenschappelijke studies en praktische ervaringen.

Meer weten over de voordelen van Lion's Mane ➜

Is de Lion's mane paddenstoel veilig?

Ja, de Lion's  Mane paddenstoel is veilig.

De paddenstoel is niet giftig en er zijn weinig bijwerkingen bekend van de Lion's Mane.

Lion's Mane wordt al jaren door duizenden personen gebruikt zonder dat er ooit ernstige bijwerkingen zijn gemeld. 

Zelfs in studies waarin proefdieren hoge dosissen kregen, waren er geen nadelige gezondheidseffecten. Meerdere studies hebben aangetoond dat het niet giftig is bij verschillende doseringen, zelfs niet gedurende langere perioden.

Belangrijk is dat je je altijd aan de beschreven dosering van Lion's Mane houdt. Dan kan er weinig misgaan.

Heeft de Lion's Mane bijwerkingen?

De enige gerapporteerde bijwerkingen van Lion's Mane gaan over gebruikers die al een paddenstoelenallegie hadden. 

De symptonen blijven dan bij huiduitslag en ademhalingsproblemen na inname. Krijg je na het innemen van de Lion's Mane gezwollen lippen, een branderige huid of wordt het lastiger om goed te kunnen ademen? Ga dan direct naar een arts. 

Heb je een bekende paddenstoelenallergie? Dan is het slim om Lion’s Mane te mijden. Of raadpleeg eerst een arts voor je besluit het in te nemen.

Wetenschappelijke studies over de bijwerkingen van Lion's Mane

Wetenschappelijk onderzoek naar de bijwerkingen van de Lion's Mane paddenstoelen is vrij beperkt. Er zijn enkele studies die de effecten hebben onderzocht, maar die zijn vooral gericht op de beschermende werking op zenuwen, in plaats van op negatieve reacties.

Deze studie over antioxidanten heeft het over bijwerkingen van synthetische beschermende middelen voor neurodegeneratieve ziektes.

Een droge mond, moeheid, slaperigheid, angst en balansproblemen zijn enkele van deze bijwerkingen.

Maar dit geldt dus voor synthetische middelen. De Lion's Mane is een natuurlijk middel en heeft deze bijwerkingen volgens het artikel dus niet. Het artikel wijst uit dat Lion's Mane een goed alternatief kan zijn voor synthetische middelen. 

Deze studie onderzoekt de effecten van de Lion's Mane paddenstoel op het leren en geheugen bij muizen, en suggereert dat deze paddenstoel potentieel neuroprotectieve (zenuwbeschermende) effecten heeft.

Er worden geen negatieve bijwerkingen vermeld.

Kernpunten over de veiligheid en bijwerkingen van Lion's Mane:

  • Lion's Mane lijkt veilig; geen aangetoonde schadelijke effecten of verslavingsrisico.
  • Bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen, vooral bij allergieën.
  • Mensen met een bekende paddenstoelenallergie moeten voorzichtig zijn en mogelijk medisch advies inwinnen alvorens Lion's Mane te consumeren.

Conclusie

Er zijn verschillende studies gedaan naar de positieve effecten van Lion's Mane. Hierin zijn geen negatieve bijwerkingen naar boven gekomen zelfs niet bij hogere doseringen. 

Dit verteld ons twee dingen: 

  1. Een onderzoek publiceren zonder ernstige bijwerkingen te rapporteren is onethisch. Hiermee kan je er vanuit gaan dat Lion's Mane geen ernstige bijwerkingen heeft en dus veilig is.
  2. Meer onderzoek is nodig om de potentie, maar ook de eventuele bijwerkingen van Lion's Mane te ontdekken.  

Disclaimer

Wij van PaddenstoelenPost zijn geen wetenschappers of doctoren. Dit artikel is een samenvatting van alle informatie die online over de bijwerkingen van Lion's Mane te vinden zijn. We raden aan om altijd je eigen onderzoek te doen.