Wat is Lion's Mane?

Lion's Mane paddenstoel, wetenschappelijk bekend als Hericium erinaceus (of pruikzwam), is een paddenstoelensoort die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen.

Tegenwoordig is het steeds populairder geworden als voedingssupplement vanwege de cognitieve voordelen.

In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over lion's mane paddenstoelen supplementen, inclusief de voordelen, bijwerkingen, dosering en meer.

lion's mane supplement

Waarom zijn lion's mane paddenstoelen supplementen zo populair?

Lion's mane paddenstoelen supplementen hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen vanwege de mogelijke cognitieve voordelen die ze kunnen bieden.

Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke en veilige manieren om hun hersenfunctie te ondersteunen en geheugenproblemen te verminderen.

Bovendien zijn lion's mane paddenstoelen supplementen vaak verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, poeders en tincturen, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn en aan persoonlijke voorkeuren kunnen worden aangepast.

lion's mane groeiend tegen een boom

Wat zijn de voordelen van lion's mane paddenstoelen supplementen?

Lion's mane paddenstoelen, ook wel bekend als Hericium erinaceus, zijn niet alleen geliefd vanwege hun smaak en textuur, maar ook vanwege hun vele gezondheidsvoordelen:

 • Verminderd geheugenproblemen
 • Verbeterd hersenfuncties
 • Verminderd ontsteking en schade
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Verlaagd cholesterolgehalte
 • Verbeterd spijsvertering
 • Productie van Nerve Growth Factor
lion's mane voordelen

Deze paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun vermeende vermogen om de cognitieve functie te verbeteren en het zenuwstelsel te ondersteunen.

Lion's mane paddenstoelen supplementen worden vaak geprezen om hun potentieel om de hersenfunctie te verbeteren en geheugenproblemen te verminderen.

Bovendien kan het gebruik van lion's mane paddenstoelen supplementen mogelijk helpen bij het verminderen van ontsteking en schade aan zenuwcellen, wat kan bijdragen aan de bescherming van de hersenen tegen aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Lion's Mane en Nerve Growth Factor

Lion's mane paddenstoel supplementen worden vaak geassocieerd met de mogelijke stimulatie van Nerve Growth Factor. 

Een aantal onderzoeken suggereren dat bepaalde verbindingen in de Lion's mane paddenstoel, zoals hericenonen en erinacines, de productie en activiteit van NGF kunnen verhogen.

Wat is Nerve Growth Factor?

NGF, oftewel 'Nerve Growth Factor', is een soort eiwit dat ontzettend belangrijk is voor onze hersenen.

Stel je de hersenen voor als een soort computer, en NGF is als een speciaal gereedschap dat de computer helpt goed te werken.

Dit gereedschap, NGF, is nodig voor de hersencellen die informatie ontvangen, verwerken en doorgeven. Het helpt deze cellen om hun werk te doen.

NGF kan helpen als er een probleem is in een deel van de hersenen. Het kan de functies van beschadigde delen naar gezonde delen verplaatsen.

NGF beschermt ook de hersencellen en zorgt ervoor dat ze niet te snel verslechteren. Als we ouder worden, worden onze hersenen minder goed in het goed functioneren. NGF helpt om dit verouderingsproces te vertragen.

Dus, NGF is als een superhulpmiddel voor onze hersenen, dat ervoor zorgt dat ze goed werken, problemen oplossen en gezond blijven, zelfs als we ouder worden.

Verminderen van onstekingen

Naast het bevorderen van de groei van zenuwcellen, kan lion's mane paddenstoelen ook helpen bij het verminderen van ontsteking en oxidatieve stress in de hersenen.

Ontsteking en oxidatieve stress zijn bekende factoren die bijdragen aan eerdergenoemde aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Door deze ontstekingen en stress te verminderen, kan lion's mane paddenstoelen mogelijk bescherming bieden tegen deze aandoeningen.

Andere voordelen van Lion's Mane

Daarnaast kunnen lion's mane paddenstoelen ook andere voordelen hebben voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Deze paddenstoelen bevatten ook antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam.

Lopend onderzoek naar de werking van Lion's Mane

Hoewel er veelbelovend onderzoek is naar de voordelen van lion's mane paddenstoelen supplementen, is het belangrijk op te merken dat meer studies nodig zijn om de volledige effecten en werkingsmechanismen van deze paddenstoelen te begrijpen. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat u nieuwe supplementen aan uw routine toevoegt.

Hoe ziet de Lion's Mane paddenstoel er uit?

Deze paddenstoelsoort staat bekend om zijn opvallende uiterlijk, dat lijkt op de manen van een leeuw. De naam "Lion's Mane" is afgeleid van de lange, hangende, witte strengen die uit de paddenstoel groeien en lijken op de manen van een leeuw.

Het uiterlijk van Lion's Mane verschilt enigszins naarmate de paddenstoel groeit. In het begin kunnen jonge exemplaren er compact uitzien, met kleine witte bobbels die dicht bij elkaar zitten. Naarmate de paddenstoel rijpt, strekken deze bobbels zich uit en vormen ze lange strengen die naar beneden hangen, vergelijkbaar met de manen van een leeuw. Deze strengen zijn eigenlijk de vruchtbare draden waarop de sporen worden geproduceerd.

lion's mane paddenstoel

Waar komt de Lion's Mane paddenstoel vandaan?

Lion's mane paddenstoel is van nature te vinden in delen van Azië, Noord-Amerika en Europa. Het groeit op bomen met zwakteplekken. De Lion's Mane zoekt naar wonden in de stam vanwaar de paddenstoel zich kan voeden.

 

Het is ook mogelijk om Lion's Mane zelf te kweken, met behulp van speciale groeiomstandigheden en substraten. Het is echter belangrijk op te merken dat het plukken of kweken van wilde paddenstoelen risico's met zich meebrengt en dat het altijd veiliger is om te kiezen voor betrouwbare, gecontroleerde supplementen.

Hoe worden lion's mane paddenstoelen supplementen gemaakt?

Lion's mane paddenstoelen supplementen worden meestal gemaakt door het extraheren van de actieve verbindingen uit de paddenstoelen en ze vervolgens te verwerken tot capsules, poeders of andere vormen van supplementen.

Het is belangrijk om te kiezen voor supplementen die zijn geproduceerd volgens strikte kwaliteitsnormen en die zijn geanalyseerd op de aanwezigheid van verontreinigingen of ongewenste stoffen.

Kies daarom altijd voor betrouwbare merken en controleer de productinformatie zorgvuldig voordat je een supplement koopt.

lepel met lion's mane supplementen er op

Hoeveel lion's mane paddenstoelen supplementen moet je nemen?

De optimale dosering van lion's mane paddenstoelen supplementen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • waaronder leeftijd
 • gewicht
 • en gezondheidsstatus.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de doseringsinstructies op het supplementenlabel te volgen of het advies van een gezondheidsprofessional op te volgen.

lion's mane capsules

Lion's Mane capsules, poeder of pincturen?

Lion's Mane supplementen zijn op verschillende manieren in te nemen: 

De voordelen van capsules zijn dat ze makkelijk mee te nemen zijn. Dat is vooral handig wanneer je pas later op de dag de capsules in wilt nemen voor die after-lunch boost. 

Daarnaast weet je altijd zeker dat je dezelfde dosis inneemt. De lion's mane capsules hebben namelijk altijd dezelfde dosering.

Lion's Mane in poedervorm heeft ook voordelen. Zo kun je de lion's mane makkelijker in je smoothie mixen met poeder. Handig als je in de ochtend een vitamine smoothie maakt om de dag goed te beginnen. 

Daarnaast kun je makkelijker experimenteren met dosering. Denk je dat je beter presteert met een hogere dosis of denk je het even nodig te hebben? Dan kan dat makkelijker met poedervorm. 

Belangrijk is om je altijd aan de maximale dagelijkse hoeveelheid te houden. 

Wat zijn de bijwerkingen van lion's mane paddenstoelen supplementen?

Hoewel lion's mane paddenstoelen supplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen ze bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere maagklachten, diarree en allergische reacties.

Als je bijwerkingen ervaart na het innemen van een lion's mane supplement, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een arts indien nodig. Het is ook altijd een goed idee om de doseringsinstructies op het productlabel te volgen en het supplement niet te gebruiken als je allergisch bent voor paddenstoelen.

Welke voedingsstoffen zitten er in lion's mane paddenstoelen supplementen?

De Lion's Mane paddenstoel zit boordevol goede mineralen zoals zink en kalium, en antioxidanten die je lichaam beschermen.

Deze paddenstoel heeft ook polysachariden, vooral bèta-glucaan polysachariden. Dit speciale type polysacharide staat bekend om zijn vermogen om je immuunsysteem sterker te maken. Het heeft ook positieve effecten op je hersenen en zenuwstelsel.

Welke andere voedingssupplementen combineer je met lion's mane paddenstoelen supplementen?

Lion's mane paddenstoelen supplementen kunnen worden gecombineerd met andere voedingssupplementen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften en doelen. Sommige mensen kiezen ervoor om ze te combineren met supplementen die gericht zijn op het verbeteren van de cognitieve functie, zoals omega-3-vetzuren en vitamine B12.

Het is echter altijd raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je verschillende supplementen combineert, om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief samen kunnen worden ingenomen.

Wat zijn de beste merken van lion's mane paddenstoelen supplementen?

Er zijn verschillende merken op de markt die lion's mane paddenstoelen supplementen aanbieden. Het is echter belangrijk om te kiezen voor betrouwbare merken die hoogwaardige en gecontroleerde producten leveren.

Enkele populaire merken van lion's mane paddenstoelen supplementen zijn bijvoorbeeld Mushrooms 4 Life, Pure Mushrooms en Foodsporen. Het is altijd een goed idee om beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers te raadplegen en eventueel advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je een beslissing neemt.

Conclusie

Lion's mane paddenstoelen supplementen kunnen mogelijk enkele voordelen bieden voor de hersenfunctie en de gezondheid van het zenuwstelsel. Ze worden vaak geprezen om hun mogelijke cognitieve voordelen en worden steeds populairder als voedingssupplement.

Bovendien kan het gebruik van lion's mane paddenstoelen supplementen mogelijk helpen bij het verminderen van ontsteking en schade aan zenuwcellen, wat kan bijdragen aan de bescherming van de hersenen tegen degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Hoewel er veelbelovend onderzoek is naar de voordelen van lion's mane paddenstoelen supplementen, is het belangrijk op te merken dat meer studies nodig zijn om de volledige effecten en werkingsmechanismen van deze paddenstoelen te begrijpen.


Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat u nieuwe supplementen aan uw routine toevoegt.

Meer lezen over Lion's Mane paddenstoelen?

 • Hoeveel Lion's Mane dosering moet je nemen?
 • Wat zijn de bijwerkingen van Lion's Mane?
 • Lees meer over Lion's Mane ervaringen